

Lung Health Seminar

Draft Agenda 11th November 2015

Rydges Hotel, 75 Featherston Street, Wellington

The Lung Foundation is observing Lung Health Month by hosting a National Lung Health Seminar which features a range of expert speakers, including a key note address by leading Australian Pulmonologist, Dr Lucy Morgan, Dept. of Respiratory Medicine, Concord Hospital, NSW.

The purpose of the seminar is to;

- Raise awareness of the need for New Zealanders to have healthy lungs and the impact poor lung health has
- Educate attendees on areas they can help to keep their patients lungs healthy, including; Smoking cessation, vaccination, diagnostics and holistic techniques and therapies
- Enhance sector wide collaboration

Seminar Programme (John McBeth, MC & Independent Moderator)

9.30am	Registration and coffee
10.00am	 Introduction & overview of seminar (30 mins) Karakia - Kaumatua, Bill Nathan Welcome/Introduction from Simon O'Connor, Chair of the Health Select Committee Welcome & overview from Lung Foundation
10.30am	Session 1: (1 hour)
	Lung Physician – pneumonia focus ■ Dr Lucy Morgan, Australia
	 Panel Discussion & questions following Session 1: Dr Lucy Morgan Kevin Hague Green Party Spokesperson for Health (including ACC, Sport & Recreation) Dr Api Talemaitoga & Dr Nina Scott
11.30am	Session 2: (1 hour)
	NZ overview of lung health: issues, challenges, prevention
12.30pm	Lunch (45 mins)
1.15pm	Session 3: (30 mins)
	Research – current lung health research (lung cancer) • Prof. Mark McKeage



1.45pm Session 4: (30 mins)

Patient group perspective

Asthma New Zealand, Cystic Fibrosis New Zealand

15 mins each

2.15pm Session 5: Smokefree Aotearoa (30 mins)

Smokefree Coalition

• Dr Prudence Stone

2.45pm Session 6: (30 mins)

Ministry of Health

Advocacy & action in lung health

3.15pm Afternoon Tea break (15 mins)

3.30pm Session 6 cont.: (30 mins)

Pharmacist: Ann Privett - Miramar Unichem Pharmacy

· Emerging role of the pharmacist

4.00pm Session 7: (30 mins)

An individual's story - his journey

Lung Cancer Patient Ambassador, John Ashton

4.30pm Session 8: (30+ mins)

Panel session

Seminar speakers join key note speaker Dr Lucy Morgan for a

panel discussion

5.00pm Overview of seminar, wrap up, next steps

• Lung Foundation NZ to close seminar

Official Launch

5.15pm Food and refreshments served to invited guests

6.00pm Official launch of Lung Foundation New Zealand

 Lung Foundation NZ to provide brief overview of intent and seminar outcomes

 Hon Peseta Sam Lotu-liga, Associate Minister of Health - key note address (TBC)

7.00pm Close